Thursday, September 28, 2006

Kabak Mücveri



bir kac defa denedim, olmamisti ... genellikle tavada kizartirken dagiliyordu..bu defa oldu bende hemen tarifini yazmaya karar verdim

Malzemeler:


  • 2 kabak
  • 20 gr. beyaz peynir
  • 2 yumurta
  • 3 corba kasigi un
  • Maydanoz
  • Tuz
  • pul biber

Kabaklari rendeleyin (kaba, cok ince olmasin). Bütün malzemeleri bir kapta karistirin. Daha sonra tavada yagda kizartin.

Sunday, September 24, 2006

Patatesli Manti



Ramazan girip, oruca baslayinca cesit cesit yemek aklima gelmeye basladi :-)
Ac olunca artik yapmasindanda üsenmiyorum...gerci bu bir, iki kisilik oldugu icin fazla yorucu olmadi.

Malzemeler

  • 4 su bardagi un
  • 1 su bardagi su
  • 1 yumurta
  • 2 cay kasigi tuz
Ic harci

  • 4 patates
  • 1 bas sogan (isterseniz)
  • 2 cay kasigi pul biber
  • tuz
  • karabiber

Sosu icin

  • sarmisakli yogurt (1 sarimsak, yogurt, tuz)
  • tereyagi
  • nane
  • pulbiber
Tencereye patatesleri bütün olarak koyun, üzerini kapatacak kadar su doldurun ve patatesler pisene kadar kaynatin.
Pisince suyunu dökün, patatesler soguyunca soyun ve catalla ezin.
Sogan katmak isterseniz, sogani ince ince dograyip katin, sonra diger baharatlarida katip karistirin.

Hamur icin un, tuz ve yumurtayi bir kaba koyup, suyu unun üzerine serperek yogurun. Sert ve pürüzsüz bir hamur olana kadar yogurun. Bezelere ayirin, 3-4 mm kalinliginda acin. 2x2 cm'lik kareler halinde kesin.

Hazirladiginiz ici karelerin üstüne koyun.
Bohca veya ücgen seklinde kapatin.

2 litre suyu biraz tuz katip kaynatin, kaynayan suya hazirlanilmis mantilari koyun. Pisene kadar kaynatin (15-20 dakika).
Pisen mantilari suyun icinden cikarin.

Sosu icin sarimsagi soyup ince ince dograyin, yogurda karistirin, dilerseniz tuzda koyun.
Tereyagini tavada eritin pul biberi katin.

Sicak sicak yemek tabagina koyun, üzerine yogurtlu sosu döküp, pul biberli tereyagindan koyun ve nane serpin.

Friday, September 15, 2006

Patlicanli peynir soslu Makarna


Salata Ye ye acemilikden katilamadim...insallah bu defa Makarna Ye'ye katilabilirim :-)
Aslinda cok sevdigim ispanak soslu bu güne kadar lokantada yedigim makarnayi yapmak istiyordum. Iki defa ispanak aldim, ikisindede ben yapana kadar kötü oldular ...nasip degilmis..
Bu defa bende patlicanli yaptim ... nefisdi...malesef diledigim kadar yiyemedim..doydum :-)
Umarim sizinde hosunuza gider

Malzemeler

  • 1 patlican
  • 350 gram makarna
  • 250 gram isvicre peynirlerinden (Gruyere, Bündner Bergkäse vs gibi, herhangi kuru peynir kullanilabilir)
  • 250 ml vollrahm (kaymak/krema)
  • tuz
  • karabiber
  • yag
  • su

1 litre suya biraz tuz katip kaynatin.

Patlicani alaca soyup kücük kareler seklinde dograyin. Tuzlu suda bekletin 10 dakika (kara rengi cikiyormus).

Bu arada peyniri rendeleyin.

Bir tavada yagi kizdirip patlicanlari orta hararetli ateste kizartin. Kizardikdan sonra yagini süzün.

Kaynamis suya makarnalari koyup pisene kadar kaynatin. Pistikden sonra süzün ve makarnaya biraz yag katin (birbirine yapismamalari icin)

Tavaya kaymagi koyup kaynatin (dikkat, süt gibi aniden tasiyor), sonra atesten alin ve rendelenmis peynirleri ve kizarmis patlicanlari karistirin icine.

Önce makarnayi sonra hazirladigimiz sosu tabaga koyun...afiyetle yiyin.

Monday, September 11, 2006

Cranberryli Biscotti


Malzemeler

  • 2 su bardagi kurutulmus cranberry
  • yarim su bardagi su
  • 2 tatli kasigi kabartma tozu
  • yarim tatli kasigi tuz
  • 1 su bardagi toz seker
  • 3 su bardagi un
  • 4 yemek kasigi margarin
  • 4 yumurta
  • 3 yemek kasigi toz seker
  • 2 tatli kasigi vanilya
  • 1 bardak badem (soyulmus ve dogranmis)

Hazirlanması:

Cranbberileri ve suyu tavada arada karistirarak 8 dakika pisirin.
Tavadaki sudan 2 yemek kasigi ayirin.

Cranberryleri süzün.

Unu, kabartma tozunu ve tuzu eleyin. Yagi ve 1 su bardagi sekeri cirpin. 3 yumurtayi ekleyin. Ayirdiginiz vişne suyunu ve vanilyayi ilave edin.

Unlu karisimi yavas yavas ekleyip vişneleri ve bademleri karistirin. Hamur elinize yapisirsa biraz daha un ekleyebilirsiniz.

Hamuru 30cm x 5cm boyutlarinda rulo hallerine getirin, 1 cm kalinliginda olana kadar bastirin. Tepsiye kagit serip aralarinda bosluk birakarak yerlestirin. Cırpılmıs yumurtayı üzerlerine sürün ve toz sekeri serpin. 200 derecede isitilmis firina sürün.
35dak. pisirin. Pisince firin teline alip 20 dakika sogutun.
Rulolari 1 cm kaliliginda parcalara kesin. Parcalari tekrar tepsiye koyup 150 dereceye aldiginiz firinda iki tarafinida 10 dakika pisirin. Tamamen sogutup servis yapin.

Saturday, September 02, 2006

Lahmacun


Hamurun malzemesi
  • 500 g un
  • 1 maya
  • 1 cay kasigi tuz
  • su


icin malzemesi

  • 500 g kiyma
  • 1 sogan
  • 1 yemek kasigi biber salcasi
  • maydonoz
  • 2 dis sarimsak
  • 2 domates
  • karabiber
  • tuz

Mayayi bir kac kasik suda eritin, geri kalan hamur malzemesini karistirip suyu yavas yavas ekleyerek hamur halini alincaya kadar yogurun.

Hamurun üzerini islak elbeziyle kapatip, yarim saat bekletin

Icin malzemelerini ince ince dograyip karistirin

Hamuru kücük yuvarlaklar haline getirip, tek tek acin yarim santim kalinliginda olana kadar.

Üzerine icden sürün

yagli tepsiye koyup 220 derece isinmis firinda pisirin

Friday, September 01, 2006

Haluz








Haluzü sicak sicak yemesini cok severim, cerkez kökenli oldugumuz icin evimizde bu 'cerkez böregi' zaman zaman yapilirdi.
Eski zamanlarda köyde 50-100 tanesini yaparlarmis, dügünlere giderken bazi misafirler haluz götürürmüs.
Haluzun ceviz ve sekerliside yapilir.
Ben peynirlisini severim ve buralarda kalabalik yasamadigim icin,
50 degil en fazla 5-10 tane yapilir ;-)


Hamur Malzemesi

  • 1 yemek kasigi yogurt
  • 1 cay kasigi tuz
  • 500 gr un
  • su

Ic Malzemesi

  • beyaz peynir
  • maydanoz

  • yag - kizartmak icin

Yogurt, tuz ve biraz un karistirilarak devamli un ve su ekleyip yogurarak hamur elde edilir.

Hamurlar kücük parcalar halinde yuvarlanir ve ince acilir.

Acilmis hamurun yarisi peynir ve maydanoz karisimi ile doldurulur.

Hamur ikiye katlanarak, resimde göründügü gibi kapatilir.

Tavada bol yag koyup kizdirilir, kizgin yagda haluzler iki tarafi kizarana kadar pisirilir.